
- Pro pacienty
- Podpora pacientů
Nutriční podpora
Doporučení a odborné články o výživě pro pacienty s mnohočetným myelomem – jak podpořit léčbu správnou stravou.
Doplňky stravy, byliny a mnohočetný myelom
Potravinové doplňky stravy pořídíte v lékárnách nebo v drogeriích. Patří k nim jak různé vitamíny a minerály, tak preparáty povzbuzující imunitní systém. Pokud jste zvyklí nějaké potravinové doplňky užívat, důrazně doporučujeme vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem především v okamžiku, kdy procházíte léčbou. Mohlo by dojít k rozvoji nežádoucích interakcí. Konzultace s lékařem je nejvhodnější předtím, než vůbec začnete tento doplněk stravy užívat. Mohl by negativně olivnit vaši léčbu. Pokud už nějaké přípravky nakupujete, preferujte nákup těchto přípravků v lékárnách.
V každém případě byste se měli vyhnout přijímání vitamínu C ve vysokých dávkách (více než 500 mg denně), protože může způsobit překyselení moči, což může poškodit vaše ledviny. Stejně tak přípravky, které napomáhají posilovat imunitní systém (např. Echinacea) mohou mít nežádoucí účinky. Na zváženou se také nabízí fakt uváděný v mnoha studiích, který hovoří o tom, že využitelnost umělých vitamínů pro náš organismus je minimální a většina látek z preparátů se z organismu vyloučí.
V poslední době se mnoho lidí obrací na pomoc k bylinám a bylinným čajům, které považují za přirozenou léčbu, využívanou po staletí. Mnohdy je k tomuto rozhodnutí vede také přesvědčení, že jde o přirozený způsob pomoci organismu. Což je samozřejmě pravda, nebezpečný je však další z přetrvávajících názorů a to, že bylinky nikomu neublíží.
To je jeden z nejzásadnějších omylů. Každá bylina obsahuje mnoho látek, které způsobují žádoucí i nežádoucí účinky. Množství látek přítomných v bylinách se mění podle toho, kde bylina vyrostla, za jakých podmínek vyrostla, jak byla vysušena a skladována. A mění se také v závislosti na tom, v jakém množství a jakým způsobem se použije. Jednoduše řečeno, je velmi těžké přesně určit kolik a jaké účinné látky přijmete, když s bylinami zacházíte bez odpovídajících znalostí a zkušeností. Samozřejmě nebude problém, pokud si občas před spaním uvaříte čaj s meduňky nebo si při nachlazení uvaříte zázvorový čaj nebo při kašli čaj z jitrocele, lípy a černého bezu. Pokud ovšem uvažujete o využití jakékoliv bylinné kůry (čistící, posilující imunitu apod.), opět velmi důrazně doporučujeme, abyste o svém záměru informovali svého ošetřujícího lékaře. Především v době, kdy procházíte léčbou, protože může docházet k nečekaným a závažným interakcím.
A ještě jednu věc je nutné v souvislosti s užíváním bylin zdůraznit. Snažte se užívat byliny, které byly sušeny kvalitně. Pokud byste užívali byliny, které jsou nedosušeny nebo usušeny nekvalitně, existuje reálné riziko, že mohou obsahovat zárodky plísní. Pro nemocného s mnohočetným myelomem, u kterého je oslabena imunita jak nemocí samotnou tak léčbou, potom může čaj připravený z takto nekvalitně usušených bylin představovat smrtelné nebezpečí.
Zdroj: Jak žít s mnohočetným myelomem. Informace pro nemocné a ty, kteří o ně pečují. Druhé, upravené vydání. Vydala: Česká myelomová skupina, nadační fond; International Myeloma Foundation; 2017.
Stravování a mnohočetný myelom
Po sdělení diagnózy nádorového onemocnění mají někteří lidé pocit, že musí zásadně změnit styl stravování, že by jim tato změna mohla pomoci nemoc překonat. Bohužel, zatím neexistují žádné důkazy, že by strava mohla změnit prognózu nemocných s myelomem. Také proto vám není doporučována žádná speciální dieta, není tedy ani zapotřebí nějak zásadně měnit dosavadní stravovací návyky, pokud si to sami nepřejete.
Mnohdy jde spíše o přání vašeho okolí. Rodina a blízcí se o vás obávají a chtějí pro vás to nejlepší. V prvních měsících, kdy se vyrovnáváte s nemocí, léčbou a mnoha dalšími změnami ve vašem životě, bychom zásadní změny jídelníčku nedoporučovali – znovu zdůrazňujeme, pokud si to sami nepřejete. Co bychom naopak doporučovali, je sledovat, jak na jídlo, které konzumujete vaše tělo reaguje. Pokud zjistíte, že vám některá potravina nevyhovuje nebo vám dokonce způsobuje zažívací obtíže, vyřaďte ji ze svého jídelníčku.
Pokud se pro změnu jídelníčku rozhodnete, potom bychom doporučili stravovat se podle zásad zdravé výživy. Co toto doporučení obnáší, vám jistě ochotně rád vysvětlí nutriční terapeut. Obecně však lze konstatovat, že se jedná o tato doporučení:
- Zdravá strava rovná se pestrá strava, vyvážená strava, tedy strava, která obsahuje všechny složky potravin v přiměřené míře a přiměřených porcích.
- Vždy je vhodné konzumovat raději potraviny čerstvé, nejlépe pocházející z daného regionu nebo dané země, podle ročních období.
- Není dobré zapomínat na zeleninu a ovoce, pokud není k dispozici čerstvé, je možné sáhnout po kompotovaném ovoci nebo nakládané zelenině.
- Při konzumaci masa volit spíše maso rybí, libové, pokud máte rádi červené maso, vybírejte kvalitní, volte spíše méně tučné a nesmažené pokrmy.
- Nemusíte se vyhýbat potravinám obsahující vápník, protože neovlivní jeho hladinu v krvi a bílkoviny přijaté ve stravě neovlivní hladinu paraproteinu v krvi.
- Není nutné se vyhýbat kávě, zelenému čaji nebo alkoholu, je však nutné vše přijímat v přiměřeném množství.
- Koření a sůl můžete používat, ale pokud vám některé koření nevyhovuje, vynechejte jej a jídla zbytečně nedosolujte.
Zdravý způsob stravování může napomoct zlepšit zásobování těla energií, posílit jej a přispět k rekonvalescenci po prodělané léčbě.
Zdroj: Jak žít s mnohočetným myelomem. Informace pro nemocné a ty, kteří o ně pečují. Druhé, upravené vydání. Vydala: Česká myelomová skupina, nadační fond ve spolupráci s International Myeloma Foundation; Brno 2017.
Změny v dutině ústní – jak se zachovat?
Pokud se vám v souvislosti s léčbou objeví jakékoliv změny v dutině ústní, je nutné hned reagovat. Jejich rozšíření může znamenat nejen místní nepříjemnost např. formou bolesti, ale může vést k závažnějším problémům souvisejícím s úbytkem váhy a ztrátou životní energie. Proto si v období intentzivní léčby každý den kontrolujte ústa a pokud se objeví zarudnutí, vřídky nebo jiné bolestivá postižení, konzultujte se svým lékařem.
Udržujte vlhkost svých úst
- často během dne usrkávejte vodu nebo jinou vhodnou tekutinu
- cumlejte kostky ledu
- žvýkejte žvýkačky bez cukru nebo cumlejte tvrdé bombony bez cukru
- užívejte umělé sliny, pokud se vám netvoří dost vlastních
- požádejte lékaře, aby vám předepsal léky, které podporují tvorbu slin
Udržujte svá ústa, zuby, dásně a jazyk v čistotě
- čistěte si zuby, dásně a jazyk po každém jídle a před spaním
- k čistění používejte pouze měkký kartáček; kartáček můžete ještě změkčit tím, že jej před použitím namočíte do teplé vody
- používejte zubní pastu s fluorem
- nepoužívejte ústní vodu s obsahem alkoholu
- používejte spíše mezizubní kartáčky než zubní nit, ale vždy jen zlehka; pokud vám dásně krvácejí, vyhněte se těmto oblastem
- ústa si můžete vyplachovat každé dvě hodiny roztokem jedlé sody (1/4 čajové lžičky jedlé sody a 1/8 čajové lžičky kuchyňské soli rozmíchat v teplé vodě)
- máte-li zubní náhradu (protézu) dbejte na to, aby vám dobře seděla a nebránila v žádném případě v příjmu potravy (bolest při kousání apod.)
- udržujte zubní protézu v čistotě, každý den ji čistěte a namáčejte v čistícím prostředku k tomuto účelu určeném
Dbejte na to, co jíte, především, pokud se objeví zánět nebo jiná bolestivá místa
- vybírejte si jídla, která jsou měkká a snadno se žvýkají a polykají
- ukusujte malá sousta, žvýkejte pomalu a zapíjejte jednotlivá sousta tekutinou
- nejezte suché potraviny, jídlo si zvlhčujte omáčkou, polévkou, jogurtem nebo jinou tekutinou
- zkuste pudinky, obilninové a ovocné kaše, mléčné dezerty nebo mixovaná jídla, kokteily, mléčné nápoje, výživné krémové polévky …
- nejezte horká nebo příliš studená jídla
Vyvarujte se jídlům, která mohou dráždit, poranit, poškrábat nebo popálit ústa
- nejezte ostré nebo křupavé potraviny
- vyhněte se kořeněným jídlům
- pokud je jídlo horké, vyčkejte
- potraviny, které obsahují hodně kyselin nejsou vhodné (obecně ovoce a zelenina – rajčata, pomeranče, citrony apod.)
- sledujte jaké předměty a používáte k hygieně dutiny ústní (např. tvrdé, ostré kartáčky)
- zřekněte se všeho, co obsahuje tabák nebo alkohol
- vyvarujte se jídlům a nápojům s vysokým obsahem cukru
Převzato z publikace: Radiační léčba a Vy. Základní informace pro nemocné. Vydala Česká myelomová skupina, nadační fond. Brno 2010.
Doporučení ve stravování
Doporučení ve stravování pro pacienty s mnohočetným myelomem
Mnohočetný myelom a jeho léčba mohou způsobit potíže, které nepříznivě ovlivňují příjem stravy. Přestože není potřebné dodržovat žádný zvláštní dietní postup, je nutné zamyslet se nad dosavadním způsobem stravování. Zvážit, zda jíte dostatečně pestře, pravidelně a zdravě, zda není vhodné doplnit jídelníček o chybějící potraviny, rozdělit jídlo do více denních dávek a pamatovat na dostatečný příjem tekutin. Správně zvolená strava může pomoct úspěšně zdolat nepříjemné vedlejší účinky léčby, přispět k udržení kvality života, chránit zranitelný imunitní systém a zabránit podvýživě.
Význam správné výživy
Vedlejší nežádoucí účinky léčby i onemocnění se podílejí na snížení příjmu stravy, snížení tělesné hmotnosti, vzniku celkové slabosti, zhoršení únavy a celé řadě dalších problémů. Praktické zkušenosti ukazují, že využitím některých našich rad můžete výrazně zvýšit příjem živin a přispět tak k celkovému zlepšení zdravotního stavu i snášenlivosti léčby. Jíst dobře, znamená jist pestře, tedy 5 – 6 krát denně, v dostatečném množství a zajistit tak potřebné množství živin, jako jsou proteiny (bílkoviny), sacharidy (cukry), tuky, vitamíny, minerální látky a tekutiny.
Materiál, který čtete je určen pacientům, kteří hledají pomoc se skladbou jídelního lístku, s výběrem potravin a pokrmů. Má být inspirací pro případnou úpravu vašeho stravování, nenahrazuje, pouze doplňuje doporučení lékaře.
Snídaně
U mnohočetného myelomu jsou podávány léky v tabletové formě ze skupiny bisfosfonátů (Bonefos, Lodronat, Bondronat …). Užívají se na lačno a uvádí se, že optimální čas mezi spolknutím a snídaní je jedna hodina. Zapíjí se pitnou vodou. Nesmí se zapíjet ničím, co obsahuje vápník (tzn. mlékem a mléčnými nápoji). Nevhodné jsou také nápoje s vyšším obsahem železa, hořčíku a manganu (minerální vody, džusy).
Vhodné potraviny
- Nápoje: ovocné čaje, slabý černý čaj, ředěné ovocné nápoje, obilninová káva Caro
- Pečivo: Chléb, toustový chléb, bílé pečivo (rohlíky, veka), bageta, vícezrnné a tmavé pečivo, sladké pečivo (vánočka, buchty s džemem, s povidly, s ovocem), croissant, dětské piškoty, ovesné vločky, kukuřičné lupínky apod.
- Tuky: máslo, margariny (Flora, Rama, Perla), pomazánkové máslo
- Bílkoviny: sójový jogurt, tofu, šunka, šunkový salám vysočina, dietní vepřový párek, vejce, paštika
- Ostatní potraviny: med, džem, ovocný salát, ovoce, zelenina
Ukázka snídaní
- Ukázka 1: Ovocný čaj, chléb, pomazánkové máslo s bylinkami, paprika
- Ukázka 2: Obilninová káva se sušenou smetanou, vícezrnné pečivo, Rama máslová, šunka, rajče
- Ukázka 3: Ovocný čaj se sirupem, sladké pečivo s džemem
- Ukázka 4: Čaj s medem, toustový chléb, máslo, míchaná vejce
- Ukázka 5: Jablečný džus, kukuřičné lupínky, sójový jogurt
- Ukázka 6: Čaj s citronem, koláč s ovocem
- Ukázka 7: Obilninová káva, tmavý chléb, vaječná omeleta, zeleninová obloha
Přesnídávka a odpolední svačina
Přesnídávku je vhodné jíst 2-3 hodiny po snídani. Může být lehká, jen ve formě ovoce nebo v případě celkově malého příjmu stravy, bohatší, složená z malé porce pečiva a vhodné bílkoviny a ovoce.
Svačinu je optimální podávat cca 3 hodiny po obědě – vhodný je nápoj, pečivo, bílkovinná potravina, vše doplněné ovocem nebo zeleninou.
Vhodné potraviny
Potraviny uvedené v tabulce pro snídaně jsou vhodné i na přesnídávky a svačiny. Kromě nich doporučujeme přidat bílkovinné potraviny s vyšším obsahem vápníku, jako je mléko a mléčné nápoje (kefír, acidofilní mléko, zakysané nápoje ochucené i neochucené, podmáslí apod.). Dále mléčné výrobky např. tvarohové sýry (Lučina, Kiri, Žervé, Cottage) nebo tavené sýry ochucené i neochucené, tvrdé sýry typu eidam, gouda, ementál apod., s obsahem tuku do 45%. Vhodné jsou také termixy, tvaroh, jogurty, smetanové krémy. Můžete také zařadit ryby, doporučujeme např. sardinky, tuňáka, uzenou makrelu, zavináče, pečenáče.
Ukázka přesnídávek
- Ukázka 1: Ovoce nebo ovocný salát (ovocná kaše při poruchách polykání)
- Ukázka 2: Smetanový jogurt ovocný/bílý, pečivo
- Ukázka 3: Musli se sušeným ovocem, ořechy a jogurt
- Ukázka 4: Rohlík se sýrem lučina, zelenina
- Ukázka 5: Pudink s ovocem a piškoty
- Ukázka 6: Bagetka s máslem, eidamem, rajče
- Ukázka 7: Palačinka s ovocem a tvarohem
Ukázka svačin
- Ukázka 1: Acidofilní mléko, pečivo s máslem
- Ukázka 2: Tvarohová pomazánka s pažitkou, chléb, zelenina
- Ukázka 3: Grahamův rohlík, Flóra, šunkový salám, rajče
- Ukázka 4: Kakao, koláč s tvarohem
- Ukázka 5: Kefír, sýrová bulka s máslem
- Ukázka 6: Pribináček, rohlík, ovoce
- Ukázka 7: Sardinková pomazánka, pečivo, zeleninová ozdoba
Oběd a večeře
Výběr potravin není omezený a pro oběd i večeři podobný. Onemocnění nevyžaduje dodržování zvláštního dietního postupu, přesto se vzhledem k vedlejším účinkům doporučuje strava lehce stravitelná, nedráždivá a s dostatečným množstvím bílkovin. V praxi to znamená, že se vyhýbáme nadměrně tučným pokrmům a překořeněným ostrým jídlům.
Vhodné potraviny
- Maso: Vhodné jsou všechny druhy masa, přednost mají masa libová, lehce stravitelná, např. králík, drůbež, vepřové (kýta, kotleta), hovězí (libové)
- Ryby: vhodné jsou všechny druhy, v jídením lístku by měly být minimálně 2x týdně
- Uzeniny: omezeně, je vhodné volit libové druhy
- Příkrmy: brambory, rýže, těstoviny, knedlík houskový nebo bramborový, noky
- Přílohy: všechny druhy zeleniny v hojném množství, saláty, zelenina vařená nebo dušená, pečená, zapékaná, všechny druhy ovoce jako saláty, kompoty, pyré
- Luštěniny: všechny druhy jak ve formě samostatného teplého pokrmu (kaše čočková, fazolová, hrachová) tak ve formě salátů (čočkový salát, fazolový salát)
- Vejce: jako náhrada masa, k přidání do pokrmů nebo jako samostatný pokrm, např. pomazánky, sázená vejce, míchaná vejce, selská omeleta
- Obiloviny: kaše (rýžová, pohanková, prosná), nákypy, slané pokrmy (rizoto)
- Tuky: jedno-druhové rostlinné oleje, řepkový, slunečnicový, olivový
- Omáčky: bez omezení (jsou vhodné při problémech s polykáním, bolestmi v dutině ústní)
- Polévky: všechny druhy – při potížích s polykáním a bolestech v dutině ústní jsou vhodné i jako samostatný pokrm. Zapražené, krémové polévky s přidáím masa nebo vejce, aby se zvýšila biologická hodnota pokrmu
Ukázka obědů
- Ukázka 1: Vločková polévka, krůtí prsa s jarní zeleninou a kuskusem
- Ukázka 2: Zeleninová polévka s krupicí, hovězí závitek, rýže, římský salát s červenou řepou
- Ukázka 3: Hovězí polévka s těstovinou, štika na másle s křenovým dipem, brambory, hlávkový salát
- Ukázka 4: Kmínová polévka s vejcem, plněné papriky v rajčatové omáčce, knedlíky
- Ukázka 5: Drůbeží polévka s krupicovými noky, čočka na kyselo, sázená vejce, okurka, chléb
- Ukázka 6: Gulášová polévka, ovocné knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem (nebo strouhaným tvarohem)
- Ukázka 7: Hovězí polévka s játrovými knedlíčky, obracené řízky, pečené brambory, salát z čínského zelí s kukuřicí
Ukázka večeří
- Ukázka 1: Tvarohová pomazánka se sýrem, chléb, rajče
- Ukázka 2: Zapečené brambory s masem (uzeninou), okurka
- Ukázka 3: Zeleninový salát se sýrem a cizrnou, toustový celozrnný chléb
- Ukázka 4: Těstovinový salát se zeleninou sypaný sýrem
- Ukázka 5: Pomazánka z tuňáka, celozrnný chléb, zelenina
- Ukázka 6: Zapečený toustový chléb se sýrem a šunkou, paprika
- Ukázka 7: Fazolový salát s rajčaty a vejcem, bagetka
Výběr potravin a pokrmů je závislý na individuální snášenlivosti potravin, problému, který ovlivňuje příjem stravy nebo přítomnosti dalšího onemocnění jako je např. cukrovka, Crohnova choroba, laktózová intolerance, celiakie apod. Nejčastější problémy, které ovlivňují stav výživy pacientů s onkologickým onemocněním je ztráta chuti k jídlu, změny vnímání chuti a zápachu jídla, zácpa, průjem, sucho v ústech, nevolnost a zvracení, bolest v ústech a krku, porucha polykání, hubnutí, snížená imunita.
Nápoje
Pitný režim je nezbytnou součástí zdravého stravování. Pít je nutné jž od samotného rána, průběžně po celý den a to i v případě, že nepociťujete žízeň. Dospělý člověk potřebuje minimálně 30 ml tekutin na kilogram své tělesné váhy (tzn. při váze 70 kg x 30 ml = 2,1 l tekutin denně). Potřeba stoupá (až na 40 ml/kg tělesné hmotnosti) u nemocného člověka z důvodů ztrát (pocení, průjmy, zvracení) nebo při jakékoliv vyšší pohybové aktivitě a někdy v souvislosti s podáváním některých léků.
Proto je nutné zvolit vhodné nápoje – nejlépe kombinovat více druhů nápojů během dne tak, abyste doplnili nejen potřebné tekutiny, ale současně nahradili i energetické ztráty.
Vhodné nápoje
Pitná voda, neperlivé nebo jemně perlivé minerální vody ochucené/neochucené (nepoužívat na zapíjení bisfosfonátů), energetické nápoje pro sportovce, slabý černý čaj, ovocné čaje, zelený čaj, ovocné šťávy (jablečná, pomerančová, brusinková, hroznová, černý rybíz, broskvová, meruňková apod.), dále zeleninové šťávy (mrkvová, rajčatová, červená řepa) vhodná je i Coca-Cola.
Alkoholické nápoje nelze započítat do příjmu tekutin, jejich konzumaci je nutné vždy konzultovat s lékařem z důvodů možné nevhodné kombinace s léky.
Doplňky stravy
Pestrá strava by měla pokrýt běžnou potřebu vitamínů a minerálních látek. Přesto je někdy potřeba, především při dlouhodobém nízkém příjmu jídla, doplnit stravu vitamínovými preparáty. Protože tyto přípravky mohou nepříznivě ovlivnit léčbu a vaše zdraví, je nutné vždy konzultovat jejich vhodnost s lékařem, který rozhodne, zda můžete doplněk stravy bezpečně užívat.
V případě krátkodobého nedostatečného příjmu stravy je možné doplnit jídlo tekutými přípravky určenými k popíjení, označované také jako sipping. Tyto přípravky lze zakoupit v lékárně, kde vám lékárník nabídne různé výrobky několika firem a poradí s výběrem. Pokud snížený příjem stravy přetrvává, informujte svého ošetřujícího lékaře a ten může doporučit konzultaci s lékařem – nutricionistou (odborníkem na výživu) nebo nutričním terapeutem.
Podklady zpracovány v roce 2012 podle poskytnutých materiálů vrchní sestry oddělení léčebné výživy paní Dany Hrbkové.